Приймаючи спадщину варто бути готовим до того, що до її складу можуть увійти не тільки права померлого родича, але і його обов’язки.

До прикладу, за життя спадкодавець позичив у когось певну суму грошей або взяв кредит у банку і до своєї смерті не встиг повернути борг, то цей обов’язок переходить до його спадкоємців.

Кримінальна відповідальність за злочинні дії, які вчинені під фізичним та психологічним впливом

          Під час війни вже були зафіксовані випадки, коли людина усвідомлювала небезпечність своїх вчинків і передбачала їх шкідливі наслідки, але, перебуваючи під впливом безумовно переважаючої сили примусу, була позбавлена можливості керувати своїми вчинками і поставлена в необхідність чинити саме так, а не інакше.          Якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства та держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є протиправними.

Вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного та психологічного примусу

В умовах російської військової агресії зустрічаються непоодинокі випадки, коли громадяни України, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, піддаються примусу до вчинення протиправних дій.

Укладення шлюбу з військовослужбовцем та його розірвання в умовах воєнного стану

Відповідно до статті 32 Сімейного кодексу України (далі – СК України) державна реєстрація шлюбу проводиться органом реєстрації актів цивільного стану через 1 місяць після подання чоловіком та жінкою відповідної заяви. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

Як вимушеним переселенцям влаштувати дитину до школи

Зовсім скоро 1 вересня. Початок 2022-2023 навчального року для багатьох українців пройде не так, як зазвичай. Мільйони українців були вимушені виїхати у більш безпечні місця, отримали статус внутрішньо переміщених осіб. Хтось віддає дитину у перший клас, чиїсь син та донька продовжують  навчання у своїй школі, а комусь доводиться переводити дітей до школи за новим місцем проживання. Як вимушеним переселенцям влаштувати дітей до навчального закладу – з цим питанням розбирались фахівці системи надання безоплатної правової допомоги. До вашої уваги декілька алгоритмів дій.

В Україні стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія із захисту прав споживачів кредитних послуг "Знай свої права: кредити"

Система надання безоплатної правової допомоги долучилася до Всеукраїнської інформаційної кампанії із захисту прав споживачів фінансових послуг «Знай свої права: кредити», яку проводить Національний банк України, та яка триватиме у липні-жовтні 2022 року в усіх регіонах України. Важливим напрямом кампанії стане роз’яснення населенню таких питань: на що звертати увагу під час оформлення кредиту, що таке  кредитні канікули та реструктуризація, які їхні умови та порядок оформлення. Також Національний банк разом із партнерами розповість, як перевірити кредитну історію та що робити в разі порушення кредитором чи  колектором вимог до етичної поведінки під час взаємодії зі споживачем.

Встановлення інвалідності дитині, яка постраждала внаслідок бойових дій

Збройна агресія російської федерації проти України вражає своєю жорстокістю та цинізмом. Велика трагедія українського народу сьогодні полягає в тому, що, крім житла і майна, ворог нищить та калічить людей, як дорослих, так і дітей. Вони потребують не тільки своєчасної та якісної медичної допомоги, а й допомоги в отриманні певного соціального статусу, що надасть можливість користуватися встановленими державою пільгами та гарантіями.