Фото без опису

Фізичне насильство – умисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до травмування, порушення фізичного чи психічного здоров’я, заподіяння шкоди честі та гідності, в окремих випадках, до смерті

 

Ви зіткнулися із фізичним насильством, якщо вас:

  • Б’ють чи штовхають;
  • Не випускають з власного дому або не пускають до нього;
  • Погрожують позбавити життя чи навмисно створюють ситуації, які можуть становити загрозу здоров’ю та безпеці;
  • Змушують до вживання алкоголю чи наркотиків;
  • Позбавляють їжі, перешкоджають відпочинку чи сну;
  • Проти волі переміщують у межах однієї держави або за кордон із застосуванням сили, погроз чи обману.

 

Як це може проявлятися в постраждалих: 

Людина регулярно з'являється із синцями чи ранами, але пояснює їх випадковими травмами; має запалені очі чи одягає сонцезахисні окуляри навіть у приміщенні, в ліфті, у похмуру погоду чи ввечері; має хворобливий колір шкіри чи не притаманну худорлявість; носить довгі рукави і повністю закритий одяг влітку; надмірно лякається, здригається у відповідь на дотики. 

 

На жаль, існує ще чимало міфів щодо фізичного насильства у сімʼї. Розглянемо найбільш поширений.          

«Бʼє – значить любить. Усі так живуть»

Насильство однієї людини щодо іншої – це не норма, а протиправні дії, яким немає виправдання. Шукаючи пояснення насильству, багато постраждалих роками не звертаються за допомогою, що погіршує ситуацію та може мати важкі психологічних наслідків. Життя в постійному страху і стресі призводить до втрати впевненості, формування низької самооцінки та різних нездужань.

 

Зверніть увагу, навіть якщо випадок фізичного насильства був лише раз – не нехтуйте своєю безпекою та здоровʼям. Телефонуйте у поліцію чи звертайтеся за допомогою до мобільної бригади або іншої соціальної служби. І запамʼятайте – у насильстві винний лише кривдник!