Фото без опису

Психологічне насильство – вплив на психіку іншої особи шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та завдається шкода психічному здоров'ю.


Ви зіткнулися із психологічним насильством, якщо вас:

  • Систематично принижують і вами маніпулюють;
  • Ображають словесно або негативним жестами, мімікою;
  • Переслідують, постійно контролюють, погрожують;
  • Зневажають та ігнорують бажання, думки, почуття, безпідставно критикують;
  • Позбавляють права на захист честі та гідності;
  • Шантажують;
  • Ігнорують чи дискримінують через ваші переконання, віросповідання, національну, расову приналежність чи походження.

 

Як це може проявлятися в постраждалих: 

Людина постійно на зв’язку з партнером або родичем, звітує за кожний свій крок; має панічні атаки, невпевнена в собі, має безсоння чи перепади в настрої, роздратована, пригнічена, закрита, обмежує соціальні контакти.

 

Психологічне насильство часто сприймається як належна частина стосунків та спирається на шкідливі міфи. Розглянемо один із них.

«Не принижує, а хоче зробити краще»

Один партнер може намагатись переробити іншого під себе, зробити його або її зручними, додавши собі авторитету. Шляхом принижень і тотального контролю за близькою людиною він або вона зазвичай компенсує внутрішнє слабке «Я» і самостверджується. Якщо щось пригнічує і викликає дискомфорт у стосунках, варто одразу заявляти про це. Коли постраждалі починають погоджуватись з проявами насильства, кривдник буде збільшувати його прояви, дедалі більше замикаючи коло.
 

Психологічне насильство не потрібно сприймати як належне. Це не просто сварки, виховання чи суперечки. Життя людини ніхто не має права знецінювати чи контролювати. Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що тривале психологічне насильство призводить до психологічних розладів, безсоння та панічних атак. Тож, якщо ви зазнали психологічного насильства – зверніться по допомогу!