Фото без опису

Економічне насильство – умисне позбавлення однією особою або групою осіб іншої людини або групи людей житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалі мають передбачене законом право.

Ви зіткнулися з економічним насильством, якщо вас:

  • Обмежують у доступі до власних коштів чи забороняють використовувати власні кошти так, як ви вважаєте за потрібне;
  • Пошкоджують ваше майно;
  • Позбавляють або перешкоджають у доступі до їжі, житла, майна;
  • Обмежують у можливості працевлаштування, забороняють навчатися чи працювати;
  • Примушують до жебрацтва;
  • Шантажують.

 

Як це може проявлятися в постраждалих: 

Людина випрошує кошти у партнера, збирає чеки та квитанції за будь-яку, навіть дрібну покупку, щоб прозвітувати вдома, питає дозволу на всі свої дії в інших членів сім'ї, виглядає пригнобленою, боязливою, напруженою, каже, що не хоче дратувати когось близького своїми діями.

 

У суспільстві досі живе чимало міфів про економічне насильство. З ними варто боротися. Розглянемо один із них.

«Насильство – це тільки про побої»

Окрім фізичного насильства не менш небезпечними є психологічне, економічне та сексуальне насильство.  Зокрема, економічне насильство часто ховається за маскою турботи: партнер наполягає на відсутності необхідності працювати чи навчатися, проте потім з'являється тотальний контроль, звітування використаних коштів та приниження.  Щобільше, відсутність економічної незалежності є однією із головних причин замовчування та прийняття фізичного насильства.

 

Економічне насильство не варто ігнорувати. Воно псує не тільки добробут, а й психологічний та часто фізичний стан людини, робить людину залежною від інших. Якщо розумієте, що це сталося з вами – зверніться по допомогу!