ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ!

Фото без опису

Одним із основних завдань під час проведення комплексу польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів. Усі агропідприємства та громадяни, що використовують засоби захисту рослин зобов’язані дотримуватись правил їх транспортування, зберігання та застосування, які регламентуються вимогами законів України «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво» та Державними   санітарними  правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Основні правила поводження з пестицидами:

1. До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні пройти навчання щодо безпечного поводження з пестицидами, отримати посвідчення про право роботи з пестицидами, пройти медичний огляд та не мати протипоказання до роботи.

2. Використання засобів захисту рослин повинно здійснюватися згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього, які містять науково обґрунтовані регламенти застосування препаратів (норми витрат, кратності обробок, обмеження щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання врожаю тощо) та є обов’язковими для дотримання фізичними та юридичними особами.

3. Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно за три доби повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення. 

Повідомлення про використання пестицидів подається кожного разу до початку проведення хімічної обробки.

4. Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках (швидкості вітру до 3-4 м/с). Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі та прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C. 

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, установлюються попереджувальні написи. 

5. Для обробки індивідуальних садів і городів можна застосовувати ті пестициди, які дозволені для роздрібного продажу населенню з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. 

6. Для авіаційного методу можна застосовувати засоби захисту рослин, які дозволені для авіаційного застосування в Україні згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнями до нього .

ЗАБОРОНЕНО: обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл; приготування розчинів пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації; залишати пестициди  та  отруєні  принади без   охорони   в   місцях   застосування.