ІНФОРМАЦІЯ

до протоколу засідання районної постійно діючої комісії

з питань організації заготівлі другорядних лісових матеріалів

та здійснення побічних лісових користувань від 18 червня 2024 року № 1

 

1. Аналіз здійснення заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів за 2023 рік.

У 2023 році проведено 9 засідань районної постійно діючої комісії з питань організації заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань. Відповідно до рішень комісії були розподілені ліміти між 20 суб’єктами господарювання, згідно поданих ними заявок.

Зокрема, розподілено ліміти на заготівлю:

- ягід чорниці в загальному обсязі 297 тонн;

- грибів лисичок – 14,5 тонн;

- грибів різних – 28,5 тонн;

- грибів білих – 6,235 тонн.

До бюджетів міських, селищних, сільських рад району надійшло           943,9 тис. грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Звіт про роботу районної комісії у 2023 році додається.

Відповідно до інформації Ковельського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Волинській області, станом на 31 грудня 2023 року субєктами господарювання, яким розподілено ліміти на заготівлю другорядних лісових ресурсів по Ковельському району сплачено податки, а саме:

- ПДФО – 928,4 тис. грн;

- військового збору – 73,3 тис. грн.

 

2. Про особливості заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань та видачі лісових квитків у 2024 році в умовах воєнного стану.

Відповідно рішення ради оборони області від 20 червня 2022 року, місцевому населенню у Ковельському районі дозволено збір дикоросів у визначених лісових масивах. Для цього районним військовим адміністраціям доручено узгодити і визначити із військовим командуванням ліси, де можна буде збирати гриби та ягоди.

Відповідно до наказу начальника Ковельської районної військової адміністрації від 27 червня 2022 року № 25 «Про узгодження та визначення лісових масивів, у яких місцевому населенню дозволено збір лісових ресурсів (грибів, ягід т. і.)» (копія додається), з метою збирання лісових ресурсів визначено ділянки лісових масивів для відвідування населенням відповідно південніше від умовної лінії розмежування по наступним населеним пунктам Ковельського району: с. Якушів (Забродівська ТГ) – смт Ратне (Ратнівська ТГ) – с. Здомишель (Ратнівська ТГ) – с. Рокита (Дубечненська ТГ) – с. Кримне (Дубечненська ТГ) – с. Прип’ять (Шацька ТГ) – с. Вілиця (Шацька ТГ) – смт Шацьк (Шацька ТГ) – с. Залісся (Шацька ТГ)  – с. Грабове (Шацька ТГ).

          Відповідно до умовної лінії розмежування:

          1) повністю заборонено відвідування населенням лісових масивів на території Заболоттівської та Самарівської територіальних громад Ковельського району;

2) частково заборонено відвідування населенням лісових масивів на території Шацької, Дубечненської, Ратнівської та Забродівської територіальних громад Ковельського району;

3) дозволено відвідування населенням з метою збирання лісових ресурсів (грибів, ягід т. і.) лісових масивів на території Велицької, Велимченської, Вишнівської, Голобської, Головненської, Дубівської, Ковельської, Колодяжненської, Луківської, Люблинецької, Любомльської, Поворської, Рівненської, Сереховичівської, Смідинської, Старовижівської та Турійської територіальних громад Ковельського району.

Головам територіальних громад району необхідно спільно з командирами військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, працівниками правоохоронних органів та лісогосподарських підприємств району здійснювати контроль щодо заборони відвідування населенням визначених наказом ділянок лісу на підпорядкованих територіях та постійно проводити роз’яснювальну роботу серед місцевого населення та заготівельників щодо необхідності суворого дотримання обмежень, викликаних встановленим правовим режимом воєнного стану.

Районній постійно діючій комісії з питань організації заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань при прийнятті рішень щодо розподілу лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань необхідно  враховувати обмеження визначені цим наказом.

Керівникам лісогосподарських підприємств району необхідно при видачі суб’єктам господарської діяльності спеціальних дозволів (лісових квитків) на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань враховувати визначені обмеження. Крім того, враховуючи обмеження відповідно до умовної лінії розмежування, прийняти відповідні накази (розпорядження) щодо визначених ділянок лісових масивів, де відвідування населенням з метою збирання лісових ресурсів (грибів, ягід т. і.) дозволено, з обов’язковим зазначенням відповідних лісництв, кварталів та виділів. У разі прийняття таких наказів – дотримуватись їх вимог.

 

3. Про Порядок видачі спеціальних дозволів і встановлення лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань затверджений рішенням обласної ради № 5/30 від 19.05.2016 року.

Заготівля другорядних лісових матеріалів для потреб виробничої та комерційної діяльності відноситься до спеціального використання, проводиться за плату на підставі спеціального дозволу – лісового квитка і тільки в межах відведених ділянок лісу та виділеного ліміту.

Розпорядженням голови Ковельської райдержадміністрації від 12 квітня 2021 року № 56 утворено районну постійно діючу комісію з питань організації заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань (далі – районна комісія). Відповідно до розпорядження начальника районної військової адміністрації від 10 червня 2024 року № 80, у зв’язку з кадровими змінами,  склад комісії оновлено, копія розпорядження надіслана членам комісії для ознайомлення.

Комісія у своїй діяльності керується Порядком видачі спеціальних дозволів і встановлення лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань, затвердженим рішенням Волинської обласної ради від 19 травня 2016 року № 5/30 (зі змінами та доповненнями) (далі - Порядок).

Відповідно до Порядку тимчасові лісокористувачі, зацікавлені у проведенні заготівлі лісових ресурсів, подають до районної комісії заявки про обсяги передбачуваних ними заготівель, перелік заготівельників, які будуть здійснювати заготівлю лісової продукції та перелік власних (орендованих) місць зберігання (холодильних установок, їх потужність).

Розподіл лімітів між тимчасовими лісокористувачами проводиться на конкурсних умовах районною комісією після одержання від тимчасових лісокористувачів реєстраційних даних, коду ЄДРПОУ або РНОКПП (реєстраційного номеру облікової картки платника податку), довідки територіального органу фіскальної служби за місцем здійснення заготівлі про відсутність заборгованості до бюджетів усіх рівнів та у разі здійснення заготівлі в попередньому звітному році довідку про сплату відповідних податків і зборів за минулий рік, а також копії платіжного документа, що підтверджує сплату рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Рішення районної комісії про розподіл лімітів між тимчасовими лісокористувачами погоджуються районною радою, затверджуються головою райдержадміністрації та передаються постійним лісокористувачам.

          Лісові квитки видаються постійними лісокористувачами тимчасовим лісокористувачам, відповідно до рішень районних комісій, в межах виділених лімітів, затверджених обласною державною адміністрацією для даного району. У роботі керуємось розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 21 вересня 2023 року № 406 «Про нову редакцію лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на території Волинської області на 2021 – 2025 роки та їх розподіл», яким затверджено нові ліміти в розрізі філій постійного лісокористувача ДП «Ліси України» та адміністративних районів Волинської області.

Збір, заготівля, в тому числі закупівля у населення другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів тимчасовими лісокористувачами здійснюється в межах обсягів, вказаних у лісових квитках, і лише на території того постійного лісокористувача, що видав лісові квитки.

Відповідно до листа Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» від 13 червня 2024 № 108/26/2024 встановлено ставки рентної плати за спеціальне використання другорядних лісових ресурсів, які будуть використовуватись філіями ДП «Ліси України» у 2024 році (до прикладу ставка збору за 1 тонну чорниці у 2023 році складала 2628 грн, а у 2024 році – 3817 грн). Проіндексована рентна плата була надіслана для використання в роботі районній комісії листом обласної військової адміністрації від 14 червня 2024 року № 5036/44/2-24.

Кошти від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів зараховуються до загального фонду бюджетів органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) відповідних природних ресурсів.

Підсумовуючи сказане, рекомендуємо головам територіальних громад здійснювати пошук тимчасових лісокористувачів, зацікавлених в заготівлі лісової продукції, для наповнення місцевих бюджетів.

Крім того, з метою здійснення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства в частині здійснення заготівлі другорядних лісових матеріалів, у громадах необхідно утворити робочі групи; робочим групам в період збору врожаю утворювати контрольні пости в місцях зберігання заготовленої продукції та на автомобільних шляхах, у разі виявлення фактів самовільної заготівлі вживати відповідні заходи з подальшим інформуванням районної комісії.

          Прийом документів буде проводитись секретарем комісії в 510 каб.

          Контактні дані секретаря комісії - Боць Інни Валеріївни :

роб. тел.: (03352) 717 43, моб. тел.: 0689998513.

 

4. Про вимоги податкового законодавства при здійсненні заготівлі лісових ресурсів.

Головне управління ДПС у Волинській області повідомляє, що Податковим кодексом України передбачено сплату певних зборів та податків при здійсненні суб’єктами господарювання заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійсненні побічних лісових користувань.

Так, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів сплачується до відповідних бюджетів територіальних громад за місцем заготівлі при отриманні дозволів (лісових квитків) в порядку та згідно ставок збору затверджених рішенням обласної ради.

Крім цього, оподаткуванню підлягають доходи виплачені громадянам за здану лісосировину податком з доходів фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%). Порядок справляння, терміни сплати та подання звітності передбачено розділом ІV та пунктом 16-1підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 176.2. Податкового кодексу України особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів зобов'язані:

а) своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок;

б) подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку.