Особливості боротьби з мишоподібними гризунами на полях та в складських приміщеннях із застосуванням біологічних методів                               

  Мишоподібні гризуни – це численна група гризунів із класу ссавців. До них належать шкідники з родини мишей та хом’якоподібних (полівки).Ці тварини харчуються рослинною їжею і характеризуються дуже високою плодючістю. Гризуни завдають значних збитків сільськогосподарському виробництву, а також є переносниками хвороб, небезпечних для людей та свійських тварин. Тому з ними треба вести непримиренну боротьбу, особливо на полях та в складських приміщеннях.

   В зв’язку з аномально теплими зимами за останні роки на сільгоспугіддях  спостерігається поступове розширення площ, заселених мишоподібними гризунами.

   Шкодочинність  гризунів дуже висока. На окремих полях   за наявності 50-60 колоній / га  за неправильного або несвоєчасного регулювання чисельності гризунів втрати зерна озимої пшениці становили 35-40%.  Розмноження мишей та  полівок може обмежуватися природними чинниками. Морози за відсутності снігового покриву, ожеледиці й утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу спричиняють загибель цих гризунів. Зниженню їх кількості сприяють також посушливі умови весни  й літа. .Певну роль у цьому відіграють також хижі та всеїдні птахи й ссавці. Та попри все це , щільність мишей та полівок на сільськогосподарських угіддях  залишаються дуже високими.За наявності сприятливих умов гризуни можуть розмножуватися цілий рік За один шлюбний сезон самка може привести від 4 до 10 виводків.В сприятливих умовах молоді самки вагітніють на 13 день життя і приносять перший виводок в  33 дні. Особливо багато чисельним  видом мишей є  Миша хатня.Тривалість життя цього гризуна до 4 років. У сприятливих умовах доросла самиця може вивести до 45 мишей.Як правило мишоподібні гризуни припиняють розмножуватися під час похолодання з листопада по березень місяць Але в  зв’язку з аномально теплою зимою  їх розмноження не припиняється. Тому у 2020 році необхідно вести боротьбу з мишоподібними гризунами систематично і безперервно.

   Для цього треба вжити винищувальних заходів, застосовуючи головним чином хімічні та біологічні заходи.На сьогодні самим високоефективним біологічним препаратом у боротьбі з гризунами  є « бактоцид вологий зерновий».Використовують його для знищення мишовидних  гризунів.Основа препарату – зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями,що спричиняють мишачий тиф.При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів.Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидше розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин- що підвищує ефективність застосування препарату.Для знищення одного гризуна достатньо 2-3 зернинипринади,загибель гризунів очікується на 5-6 день після використання препарату.                                                                                                                                                                                   Крім того бактоцид можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях,сховищах,парниках,скиртах,на полях,пасовищах,словом там, де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей,свійських тварин,птиці та довкілля.

        бактоцид рекомендується застосовувати при температурі повітря  від +10 до -15 градусів  С. Препарат не потребує приманочного продукту, так як сам являється хорошою приманкою і залюбки поїдається гризунами. Бактороденцид має вибіркову патогенність, викликаючи захворювання шлунково-кишечного тракту гризунів. Смертельна доза для дрібних гризунів 0,3 - 0,5 г препарату. При систематичному застосуванні препарату загибель досягає 90 %.

 


 

 

 

Провідний фахівець фітосанітарних процедур                   Левківський С.Ф.

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»