Якісне насіння,запорука високого урожаю 

                                     

 

Основними факторами,які впливають на урожайність зернових культур є такі:   

1.Якість насіння

2Удобрення

3.Строки посіву

Від цих трьох складових на 90 відсотків залежить не тільки вихід продукції з одного гектара,а і його якість. Одним із основних факторів які найбільше впливають на урожайність сільськогосподарських культур є насіння.

Основні показники,які характеризують якість насіння такі:чистота і відхід,домішка насіня інших рослин,вологість насіння,маса 1000 насінин,схожість та енергія проростання,заселе-

ність насіння шкідниками. 

 

Чистотанасіння:це відсоткове відношення чистого насіння до загальної кількості зерна у зразк,у для прикладу для пшениці це 1кілограм,для різних культур вага зразка буде різна.

Чим вищий відсоток чистоти ,тим краща якість насіння.

Домішка насіння інших культур:це засміченість насінням культурних та інших рослин.

Вологість насіння:це відсоткове відношення води до сухої речовини  зерна, для різних культур вона різна.для прикладу для насіння пшениці не більше 15.50%.

Маса 1000 зерен: відбирається 2 проби по 500 насінин і визначається середній показник,чим більша вага 1000 зерен тим краще насіння.Як правило цей показник використовують для розрахунку норми висіву.

Схожість: це відсоткове схоже насіння до загальної його кількості, в більшості випадків розрахунок робиться на 100 штук насінин.чим вища схожість ,тим краще насіння,для різних

культур допустимий показник буде різним.

Енергія проростання:це дружність проростання насіння протягом  3-4 днів виражена у відсотках до загальної кількості висіяних насінин тобто це є сила росту насіння вона має прямий зв'язок з урожайністю тої чи іншої культури.

Ду «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» проводить вищеназвані аналізи.Зокрема там створений окремий відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садівного матеріалу. Цей відділ акредитований на 8 видів аналізуван-

ня насіння та та садівного матеріалу.Відділ займається впровадженням міжнародних методів аналізу насіння.Бере участь упровадженні науково-дослідних робіт з насінництва та розсадництва спільно з науково-дослідними установами країни. Ду «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»

тісно співпроцює як з великими товаровиробниками так із невеликими фермерськими та

приватними господарствами. Бажаючих запрошуємо до співпраці. Т:0673926390.

 

Провідний фахівець відділу фітосанітарних

процедур Ду»Волинська обласна фітосанітарна             Сергій Левківський

лабораторія»