«Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!»Фото без опису

День Собрності України - це не просто визначний день для нашої нації, то історія боротьби незламних духом людей, яка розпочалась у 1919 і триває донині! День Соборності - це свято про високу ціну… Про кров, яка скріплює соборність, про любов яка об'єднує країну. 

22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення ідеї єднання стало могутнім поштовхом для української нації яка прагнула до етнічної і територіальної єдності. Ті віколомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної, соборної, демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. 

Участь в акції єднання пройшла спільно з педагогами та учнями Велимченського ліцею Велимченської сільської ради. Всі учасники заходу спільно виконали державний гімн України, вшанували пам'ять всіх борців за незалежність України та її свободу хвилиною мовчання. Піша хода від адміністрації ради до Стели Небесної Сотні була сповнена сумом за тими, хто не повернувся...  Кожного з присутніх переповнювала гордість, що завдяки Збройним Силам України можемо нести знамена нескореної нації, яку війна ніколи не розділить. 

"Спротив українського народу вкотре доводить, що Україна –  це Соборна та неподільна держава і ми повернемо кожен метр нашої рідної землі. День Соборності – це не просто пам’ятна дата в історії нашої держави. Це час вдячності та поваги до тисячолітньої боротьби українців за незалежність нашої країни. Попри складні історичні виклики, важке геополітичне становище – спротив українців завжди доводив, що ми єдиний та сильний народ. Одна, Єдина, Соборна Україна!", підсумувала очільниця Велимченської громади, Анастасія Павлович.

Вчитель історії Велимченського ліцею, Оксана Калінчик провела історичний екскурс з 1919 року по нинішній час та наголосила, що Україна обов'язково здобуде Перемогу й пам'ять про тих хто її виборював ніколи не згасне, бо гасло СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА! для кожного свідомого українця під час війни набуло нового змісту й вібрало в себе український гонор й незламний козацький дух.

Щиро віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулих літ та Герої сьогодення - буде відновлена! Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності та державності. 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису