Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

До нормативно-правових актів, які регулюють питання оподаткування земельних ділянок відносяться: Податковий кодекс УкраїниЗемельний кодекс України, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Лист ДФС України від 19.01.2016 №1656/7/99-99-17-04-02-16 «Про зміни до Податкового кодексу України та індексацію нормативної грошової оцінки земель».

Плата за землю (земельний податок) — це податок, що справляється з юридичних і фізичних осіб за використання земельних ділянок.

Платниками податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі.

Відповідно до Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються:

  1. інваліди першої і другої групи;
  2. пенсіонери (за віком);
  3. фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  4.  ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  5. особи, визнані законом як такі, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пільги для цих категорій осіб поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Податковим кодексом також визначено  земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком. Тому, не сплачується податок за:

– сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов’язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;

– землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;

– земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку тощо.

Якщо Ви маєте у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то до 1 травня поточного року потрібно подати письмову заяву у довільній формі до податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Якщо право на пільгу у особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року або якщо така особа набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання посеред року, тоді потрібно подати заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу або права власності.

В разі виникнення у Вас правових питань Ви можете звернутись до Ратнівського бюро правової допомоги за адресою: 44101, Волинська обл., смт Ратне, вул. Каштанова, 24, тел: (03366)  2-15-76.