На жаль, навіть в умовах війни, дитяча злочинність не припиняється, а, навпаки, вимагає ще більш пильної уваги, як з боку правоохоронної системи, так і інших спеціалізованих органів та організацій, покликаних впливати на зниження її рівня.

В той же час, важливо розуміти, що завдання держави полягає не тільки у тому, аби застосувати до правопорушника відповідну міру покарання за вчинене, а й надати можливість усвідомити свій вчинок, щиро покаятися, примиритися з потерпілими, з власної ініціативи відшкодувати завдану шкоду, ресоціалізуватися та повернутися до нормального життя, не потрапляючи у кримінальне середовище.

Тож, як неповнолітній особі, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, взяти участь у Програмі відновлення для неповнолітніх?

 

Програма застосовується за чотирьох умов:

наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі. 

Прокурор інформує сторони кримінального провадження про можливість участі у Програмі відновлення та, за згодою сторін, направляє інформацію до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Отже, перш за все, варто надати свою згоду на участь у Програмі та написати відповідну заяву на адресу регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Для надання можливості сторонам кримінального провадження дійти згоди, регіональний центр з надання БВПД призначає спеціально навченого посередника з числа адвокатів, які включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а також організовує проведення зустрічей між сторонами та посередником. Посередники проводять зустрічі зі сторонами (процедуру медіації) для обговорення ситуації, що склалася, та врегулювання конфлікту, надають їм можливість дійти згоди щодо умов угоди про застосування Програми.

У разі досягнення згоди в процедурі медіації, між сторонами кримінального провадження укладається угода про застосування Програми. З урахуванням виду та розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, сторони констатують, що неповнолітній зобов’язується вжити заходів щодо повного відшкодування завданої шкоди та брати участь у рекомендованих органом пробації, іншими установами та організаціями заходах ресоціалізації, що спрямовані, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх.

Відповідно, для успішної участі у Програмі, підозрюваному варто брати активну участь у процедурі медіації, виконувати умови угоди про застосування Програми та пройти визначені заходи ресоціалізації.

Інформація про результати участі неповнолітнього у Програмі відновлення надсилається до органів прокуратури та, в подальшому, долучається до матеріалів кримінальної справи.

Практика реалізації Програми відновлення показує, що успішна участь у Програмі, нерідко, враховується при розгляді кримінальної справи у суді, в результаті чого, підозрювані звільняються від кримінальної відповідальності.